Egy kis visszatekintés

 

Az Egyesület 1958. február 16.-án alakult meg Peremartongyártelepen a ma is használatos néven 33 fővel. Az alakuló ülésen 21 fő vett részt, akik közül hárman még ma is élnek, de már nem egyesületi tagok.
A megalakulást megelőző években is voltak peremartoni horgászok, akik a Balatonfűzfői Horgász Egyesület által biztosított helyen, és az egyesület tagjaiként űzték tevékenységüket.
Az egyesület első elnöke Gerőfi Sándor, első titkára Soós Lajos voltak. Fő horgászterületük a Balaton, és vízrendszere volt. Az egyesület tagjai nagyobbrészt az Ipari Robbanóanyaggyár, majd 1970-től a Peremartoni Vegyipari Vállalat dolgozói közül kerültek ki. A horgászok 1962 előtt a Balatonkenese és Balatonfűzfő közötti vasúti őrházat használták pihenőhelyül, majd 1962 után fa cölöpökön álló faházat építettek, ami a Vállalati Üdülő (1971) megépítéséig állt fenn. Ekkor a horgászok állandó telephelyet kaptak a jelenleg is meglévő „Horgásztanyán”, ingyenes horgászháló, szertárak, haltisztító és sütő helyiség állt a rendelkezésükre. Ez a kedvezmény a Vállalat tönkre menetelével megszűnt, napjainkban a felsorolt kedvezményeket bérlet formájában vehetik igénybe az egyesület tagjai.
Az egyesület taglétszáma a megalakulás után fokozatosan növekedett, az 1980-as évek közepén a gyermek horgászokkal együtt meghaladta a 200 főt. A jelenlegi létszám 110-120 fő között mozog. A tagok több mint 60%-ban Berhida-Peremartongyártelep lakosai, sajnos nagyon kevés az ifjúsági és gyermek horgász (4-5 fő), ugyanakkor a nyugdíjasok száma 30-40 fő között mozog.
Az egyesület 2005-ben átalakult nonprofit közhasznú szervezetté. Az átalakulással egyidőben az egyesület megkezdte a csónakkikötő építésével kapcsolatos tervezést, 2007-ben pedig a kivitelezést a Balatonon. Az engedélyek szerint a kikötő 41 csónak befogadására lesz alkalmas. A kivitelezés költségeit nagy részben a kikötői helyet igénylők viselik, de az egyesület is jelentős összeggel járul hozzá. A végleges beruházási összeg 10 millió Ft felett lesz, amihez pályázati támogatást nem adnak. A beruházás várhatóan 2008-ban befejeződik, az egyesület is ebben az évben lesz 50 éves, így ezzel ünnepeljük a jubileumi évfordulót.
Az ünnepi közgyűlést 2008. február 16.-án 15 órakor tartottuk a Petőfi Művelődési Házban, az egyéb megemlékezést a kikötő elkészültekor tartunk a Tanyán.


Kovács Zoárd
Titkár
 

 

 

Horgászversenyeink:

2009-es horgászverseny